Vasaros sezono metu šviežių daržovių, vaisių ir uogų, pasirinkimas stipriai išauga kuomet atsiranda didesnė pasiūla, platesnė galimybė įsigyti ar užsiauginti šviežių, produktų. Tai yra puikus metas savo organizmą papildyti reikiamomis, sveikatai palankiomis medžiagomis.
Uogos yra vienas iš sveikiausių maisto produktų, kuriuos būtina įtraukti į savo mitybos racioną, ypač vasarą sezono metu, kasdien rekomenduojama suvalgyti puodelį šviežių uogų.
Visų rūšių uogose gausu antioksidantų, vitaminų ir mineralų, su ligomis kovojančių maistinių medžiagų šaltinių, kurie padeda kovoti su ląstelių pažeidimais. Mokslinių tyrimų rezultatai atskleidžia, jog žmonės vartojantys daugiau uogų, gyvena šiek tiek ilgiau. Pasak ekspertų, uogos gali padėti sumažinti daugelio su amžiumi susijusių ligų rizikas.
Uogos yra geras polifenolių, ypač antocianinų mikroelementų šaltinis, kuris susijęs su pagerėjusia širdies ir kraujagyslių veikla. Uogose esantys antocianinai mažina oksidacinį stresą po valgio ir uždegiminius procesus, reguliuoja normalią kraujagyslių funkciją ir kraujospūdį.
Uogų įtraukimas į maisto racioną gali būti veiksminga priemonė kovojant su metaboliniais ir oksidaciniais stresais po valgio. Uogose gausu kalio, magnio, vitamino c ir k, prebiotikų kurie gerina žarnyno veiklą, padeda išlaikyti svorį, gerina mokymąsi, bei atmintį. Įrodyta, jog specifinių uogų, tokių kaip mėlynės, juodieji serbentai, spanguolės, aronijos, liofilizuotos braškės vartojimas, turi teigiamą poveikį asmenims turintiems medžiagų apykaitos sutrikimus, turintiems 1 ir 2 cukrinį diabetą, dislipidemiją ar metabolinį sindromą.
Apie uogų naudą sveikatai atlikta daugybė studijų, nekyla jokių abejonių dėl šio maisto produkto naudingumo sveikatai. Renkantis uogas rekomenduojama atkreipti dėmesį į sezoniškumą, auginimo sąlygas, bei rinktis produktus kurie auga toje pačioje geografinėje zonoje.
Norėdami, kad šviežios uogos ilgiau išsilaikytų namuose, laikykite jas uždengtame inde šaldytuve ir neplaukite, kol nebūsite pasiruošę jas valgyti. Uogas geriausiai valgyti šviežias arba šaldytas, taikant kitus perdirbimo būdus sumažėja maistinė vertė, todėl, jeigu svarstoma apie atsargas žiemai, geriausias būdas – šaldyti. Šaldytos uogos, nepraranda maistinės vertės ir teikią tokią pačia naudą sveikatai kaip ir šviežios uogos.
Literatūros šaltiniai:
4. Why fresh berries are the most healthy, age-fighting foods around – The Washington Post