Menu Close

VIENO VIZITO PAS GYDYTOJĄ METU GALIMA PASISKIEPYTI NUO KELIŲ UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) specialistai atkreipia dėmesį, kad vis daugiau laiko praleisdami uždarose, nevėdinamose patalpose, padidėja rizika susirgti ne viena užkrečiamąja liga. Primename, kad skiepijimas įvairaus amžiaus asmenims yra saugus būdas apsisaugoti nuo gyvybiškai pavojingų užkrečiamųjų ligų. Rekomenduojama individualiai, pasitarus su savo šeimos gydytoju, net ir vieno apsilankymo metu išnaudoti galimybę pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos, sezoninio gripo ir COVID-19 ligos (skiepijama į skirtingas kūno vietas).

Pneumokokas dažniausiai sukelia plaučių uždegimą

Pneumokokas gali sukelti įvairias ligas: smegenų dangalų uždegimą, kraujo infekciją, vidurinės ausies uždegimą, sinusitą, pneumoniją (plaučių uždegimą). Didžiausia rizika susirgti yra vaikams (iki 5 m.), 65 m. ir vyresniems asmenims, taip pat asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis, imunosupresinės būklės (nusilpusio imuniteto) asmenims ir rūkantiems žmonėms. Išvengti ligos itin padeda imuniteto stiprinimas, bendrų asmens higienos įgūdžių taikymas, tačiau skiepai yra pati efektyviausia apsaugos priemonė nuo pneumokokinės infekcijos. Rizikos grupėms priklausantys asmenys nemokamai skiepijami viena pneumokokinės infekcijos polisacharidinės konjuguotos vakcinos doze, išskyrus vaikus ir suaugusiuosius, po kraujodaros kamieninių ląstelių transplantacijos, kurie turi būti skiepijami 4 dozėmis, atsižvelgiant į vakcinos specialiosiose produkto charakteristikose nurodytą skiepijimo schemą.

Skiepytis nuo gripo rekomenduojama kiekvienais metais

Skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų, gripas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų. Gripu galima užsikrėsti nuo užsikrėtusio ir sergančio žmogaus. Gripo virusas plinta kartu su seilių dalelėmis čiaudint, kosint. Seilių dalelės pasklinda ore, nusėda ant paviršių. Į kito žmogaus organizmą jos patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę. Skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų (pneumonijos, bronchito, ausų uždegimo, sinusito, lėtinių ligų paūmėjimo) ar net mirties.

80 proc. užsikrėtusiųjų SARS-CoV-2 infekcija suserga COVID-19 liga

COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) yra užkrečiamoji liga, kurią sukelia SARS-CoV-2 virusas. Ši liga dažniausiai pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymiais (karščiavimu, kosuliu, pasunkėjusiu kvėpavimu ir kt.). Daugumai žmonių, susirgus COVID-19 liga, ji sukelia nesunkių ar vidutinio sunkumo simptomų ir pasveikstama be specialaus gydymo. Tačiau kai kurie žmonės gali sunkiai susirgti ir jiems gali prireikti medicinos pagalbos. Vakcinos ženkliai sumažina sunkios ligos ir mirties riziką, taip pat sumažina užsikrėtimo riziką. Pilnas vakcinacijos nuo COVID-19 ligos kursas – dvi vakcinos dozės. Vėliau, atsižvelgiant į tai, ar persirgta COVID-19 liga ar ne, bei vakcinacijos terminus, skiriama pirma ir antra sustiprinančioji adaptuotos COVID-19 vakcinos dozė.

Nusprendus skiepytis, visada rekomenduojama pasitarti su savo šeimos gydytoju ar pediatru.

 

PRIDEDAMA. Plakatas „Kas gali pasiskiepyti nemokamai?“, 1 lapas.

 

Kontaktai žiniasklaidai: https://nvsc.lrv.lt/lt/struktura-ir-kontaktai/kontaktai-ziniasklaidai

 

Skip to content