Menu Close

Apibrėžta, kokias saugos priemones turėtų naudoti medikai

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), bendradarbiaudama su ekspertais, nustatė penkis saugumo lygius, apibrėžiančius, kokiais atvejais ir kokias konkrečiai asmens apsaugos priemones turėtų naudoti mūsų šalies gydymo įstaigose dirbantys medikai. Saugumo lygiai nustatyti atsižvelgus į medikų darbo specifiką, t. y. pacientų, su kuriais jie dirba, grupes, taip pat teikiamų paslaugų, patiriamo kontakto pobūdį ir kitus aspektus.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, toks lygių išskyrimas leis užtikrinti aiškumą, kurio iki šiol labai trūko. 

„Labai tikimės, kad tai leis išvengti interpretacijų, mažiau kils klausimų, kokias saugos priemones ir kada naudoti gydymo įstaigose dirbantiems medikams. Ne kartą esame minėję, kad tikrai ne visi medikai turi vaikščioti apsirengę pilna apranga taip, kaip rengiasi dirbantieji infekcinių ligų skyriuose, t. y. su kelių sluoksnių apranga, kombinezonais ir kitomis saugos priemonėmis. Tad dabar turėtų mažiau klausimų kilti, kokias ir kada naudoti priemones, o jiems kilus – atsakymus bus galima rasti kur kas greičiau“, – sako ministras A. Veryga.

Tad ministras A. Veryga kviečia gydymo įstaigų vadovus ir medikus susipažinti su šiuo įrankiu, kuris neabejotinai turėtų palengvinti kasdienį darbą, apsisprendžiant, kada ir kokias saugos priemones naudoti. 

Be to, nustatyti saugumo lygiai leis daug aiškiau planuoti apsaugos priemonių poreikį gydymo įstaigose, kas labai svarbu, kai šiuo metu visame pasaulyje dėl jų vyksta nuožmi kova.   

Pirmasis saugumo lygis taikomas, kai medikai dirba su vadinamuoju „švariu“ pacientų srautu, t. y. kai kontaktuojama po rūšiavimo (triažo) atrinktais su pacientais, kuriems nepasireiškia karščiavimas ir ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Penktasis saugumo lygis – aukščiausia rizika, kai paslaugos teikiamos įtariamiems ir patvirtintiems COVID-19 liga sergantiems pacientams.

Šalies gydymo įstaigas nuolat pasiekia asmens apsaugos priemonės. Informacija apie gydymo įstaigose dirbantiems medikams išdalintas priemones skelbiama ir nuolat atnaujinama SAM interneto svetainėje.

Visuomenės informavimo grupės (VIG) informacija

Skip to content