NVSC: LISTERIOZĖ – RETA LIGA, NUO KURIOS NĖRA SKIEPŲ

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) primena apie retą, tačiau pavojingą ligą, kuria galima užsikrėsti per gyvūninės kilmės maistą. Lietuvoje registruojami pavieniai susirgimai listerioze, tačiau liga itin pavojinga nėščiosioms ir naujagimiams bei  asmenims su silpnesne imunine sistema, imunodeficitu bei pagyvenusiems, senyvo amžiaus žmonėms.

Šiemet Lietuvoje užregistruotas vienas mirties nuo listeriozės atvejis (Kauno r.).

Listeria monocytogenes bakterijos randamos dirvožemyje, vandenyje, dumble, silose ir kt. Infekcijos rezervuaras – infekuoti naminiai ir laukiniai žinduoliai, naminiai paukščiai ir žmonės. Šios bakterijos yra pakankamai atsparios išorinės aplinkos veiksniams. Jos gali daugintis 4–6 °C temperatūroje dirvožemyje, vandenyje, ant augalų, maiste. Aukštesnėje nei 62  °C temperatūroje žūva per pusvalandį.

Ligos inkubacinis periodas – nuo 3 iki 70 dienų, dažniausiai apie 3 savaites.

Klinikiniai požymiai. Patekusios į žmogaus organizmą bakterijos gali pakenkti daugelį organų, todėl ligos simptomai gali būti labai įvairūs. Liga gali pasireikšti karščiavimu, raumenų skausmais, angina, akių junginės uždegimo požymiais, limfmazgių uždegimu, kartais vėmimu ar viduriavimu. Paprastai liga pasireiškia smegenų ar jų dangalų uždegimu ir / ar kraujo užkrėtimu. 

Užsikrėtimo būdai.  Užsikrečiama dažniausiai vartojant gyvūninį maistą be pakankamo terminio apruošimo ar jį tvarkant. Užsikrėsti taip pat galima nuo žalių daržovių ir vandens, kai į dirvožemį ir ant daržovių listerijos patenka tręšiant jas galvijų mėšlu. Galimi užsikrėtimo atvejai oro lašiniu būdu, apdorojant gyvūnines žaliavas – vilną, šerius, plunksnas. Galimas užsikrėtimas ir per pažeistą rankų odą. Susirgus nėščiajai, infekcija gali būti perduota ir vaisiui arba naujagimis gali gimti pirma laiko ir jam gali pasireikšti smegenų ar jų dangalų uždegimas, kraujo užkrėtimas.

Nors listeriozės sukėlėjai plačiai paplitę, tačiau žmonių imlumas šiai infekcijai nėra didelis ir  labai priklauso nuo kiekvieno asmens imlumo infekcijai.

Dažniausiai registruojami sporadiniai listeriozės atvejai, išplitę per maisto produktus. Skirtingai nuo kitų per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų sukėlėjų, listerijos gali daugintis ir užterštuose maisto produktuose, laikomuose šaltai. Brandinimo metu šis sukėlėjas gali pasidauginti minkštuose sūriuose (Brie, Camembert ir pan.). Pasaulyje registruojami listeriozės protrūkiai kilę per minkštus sūrius, žalią užterštą pieną, daržoves, jau pagamintus užterštus patiekalus.

 

Vakcinos nuo listeriozės nėra, tačiau užsikrėtimo rizikai sumažinti ir maisto saugai užtikrinti, NVSC specialistai rekomenduoja:

  • Vartoti tik gerai šiluma apdorotą gyvūninį maistą.
  • Žalią mėsą laikyti atskirai nuo šiluma apdoroto ar vartojimui paruošto maisto, kad būtų išvengta kryžminio maisto užteršimo.
  • Ilgiau šaldytuve laikytą paruoštą maistą pakankamai gerai iškaitinti prieš vartojimą.
  • Kruopščiai plauti žalias daržoves prieš vartojimą.
  • Vengti nepasterizuoto, nevirinto pieno ir iš jo pagamintų produktų.
  • Kruopščiai plauti rankas, įrankius, paviršius po sąlyčio su žalia mėsa, daržovėmis.

 

 

 

 

Kontaktai žiniasklaidai

Kristina Mikalauskienė

Tel.: (8 37) 33 16 84, 8 676 53401

El. p. kristina.mikalauskiene@nvsc.lt

 

 

 

Kauno departamento Vidaus administravimo

skyriaus vedėja                                                                                                     Sonata Kunickienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close