KAIP IŠVENGTI SALMONELIOZĖS IKIMOKYKLINĖSE ĮSTAIGOSE

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas informuoja, kad šių metų vasario, kovo ir balandžio mėnesiais Kauno ikimokyklinio ugdymo įstaigose buvo registruoti salmoneliozės protrūkiai. Specialistai atkreipia dėmesį, kad protrūkiai gali kilti dėl maisto gamybos kryžminės taršos ir antrinio užteršimo galimybės, bei jau  sergančių vaikų priėmimo į ikimokyklines įstaigas.

Salmoneliozė yra infekcinė liga, kurią sukelia Salmonella rūšies bakterijos ir pasireiškia tokiais simptomais kaip viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai, kurie dažniausiai pastebimi po 12 – 72 valandų nuo užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4 – 7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus ir tokiu atveju negydant liga progresuoja.

Kaip užsikrečiama salmonelioze?

Dažniausiai salmonelioze užsikrečiama per gyvūninį maistą: paukštieną, kiaušinius, jautieną, kiaulieną. Nors bakterijos gali būti randamos žalioje mėsoje, paukštienoje, žaliuose kiaušiniuose, nepasterizuotame, nevirintame piene, tačiau, termiškai apdorojant šį maistą, salmonelės žūsta.

Siekiant išvengti kryžminės maisto taršos, nerekomenduojama tuo pačiu metu tvarkyti žalios mėsos ar vištienos ir gaminti patiekalus be terminio apdorojimo (įvairios mišrainės, šviežių daržovių salotos). Į sveiko žmogaus organizmą sukėlėjas patenka per burną su užterštu maistu, tačiau taip pat gali patekti ir per nešvarias rankas.

Rekomendacijos, kaip išvengti salmoneliozės:

Maistą gaminantiems specialistamsatsakingai pasirinkti maistą, įvertinant galimo užteršimo riziką. Gaminimo metu užtikrinti, kad būtų pasiekta technologiškai reikalinga temperatūra gaminio viduje. Vartojimui paruoštus produktus laikyti šaldytuve. Užtikrinti, kad bus naudojami švarūs indai ir įrankiai. Rankos turi būti švarios. Per neplautas rankas, gali būti užteršiamas vartojimui paruoštas maistas, todėl rankas reikia plauti prieš pradedant ruošti, ruošiant, tiekiant ir prieš valgant maistą.

Ikimokyklinių įstaigų administracijai stebėti kolektyvą lankančių vaikų savijautą.Šių metų vasario, kovo, balandžio mėnesiais salmoneliozės protrūkiuose susirgusių vaikų epideminė kreivė, pagal ligonių susirgimų datas, rodo ne momentinę, o daugkartinę salmoneliozės sukėlėjo cirkuliaciją atskiruose kolektyvuose. Siekiant išvengti užkrečiamųjų ligų atsiradimo ir išplitimo kolektyvuose rizikos, būtina kiekvienoje įstaigoje užtikrinti vaikų priėmimo tvarkas, numatant priemones, kad kasdien priimami vaikai neturėtų užkrečiamųjų ligų ar kitų ūmių sveikatos sutrikimų požymių (karščiavimas, skausmas, viduriavimas, vėmimas, nežinomos kilmės bėrimo elementai).

Tėveliams didinti atsakomybę, kad po ligos vaikai nelankytų kolektyvo iki pilnai nebus užbaigtas gydymas ir nebus nustatyta, kad neišskiriamas, kaip pavyzdžiui, salmoneliozės  sukėlėjas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas, bendradarbiaudamas su Kauno miesto savivaldybe, kreipėsi raštu į ikimokyklines ugdymo įstaigas, prašant informuoti apie įstaigose numatytas priemones, užtikrinančias, kad sergantys vaikai nebūtų priimami į kolektyvą.

Kontaktai žiniasklaidai

Kristina Mikalauskienė

Tel. 8 37 33 16 82; 867653401

El. p. kristina.mikalauskiene@nvsc.lt

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close