Pernai užregistruoti devyni susirgimo trichinelioze atvejai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, 2017 m. nustatyti devyni susirgimo trichinelioze atvejai Lietuvoje. Visi susirgusieji buvo nustatyti Jonavos rajone registruotame trichineliozės protrūkyje. Nustatyta, kad susirgusieji vartojo namuose užaugintos kiaulės mėsą, nepatikrintą veterinarijos laboratorijoje dėl trichineliozės.

Užpernai per visus metus buvo užregistruotas tik vienas susirgimas trichinelioze.

Pasak ULAC gydytojos Aušros Bartulienės, trichineliozė yra ūmi žmonių ir gyvūnų liga, kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Trichinelioze žmonės užsikrečia vartodami trichinelių lervomis užkrėstą naminių ir laukinių gyvūnų mėsą.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, sergamumas trichinelioze mūsų šalyje palaipsniui mažėja, tačiau išlieka aukštesnis už Europos Sąjungos šalių vidutinį.

Per pastaruosius penkerius metus (2013–2017) Lietuvoje užregistruoti 77 žmonių trichineliozės atvejai, iš jų – 3 sporadiniai atvejai ir 10 protrūkių. Dažniausiai žmonių trichineliozė Lietuvoje plinta per trichinelėmis infekuotą kiaulieną ir šernieną. Pastarųjų penkerių metų (2013-2017) duomenų analizė parodė, kad 67,5 proc. visų trichinelioze sirgusių asmenų, užsikrėtė trichinelioze, kai vartojo užkrėstą šernieną, 31,2 proc. – kiaulieną, 1,3 proc. – trichineliozės infekcijos šaltinis liko neišaiškintas.

Klinikiniai požymiai suvalgius užkrėstos mėsos būna įvairūs – nuo besimptomės iki sunkios su komplikacijomis ligos. Būdingiausi požymiai yra raumenų skausmai, akių vokų patinimas, karščiavimas. Asmenims, sergantiems trichinelioze, pirmomis susirgimo savaitėmis komplikacijos dažniausiai pasitaiko sunkių ligos formų metu, rečiau – vidutinio sunkumo ir vėlai pradėtiems gydyti ligoniams. Dažniausios komplikacijos: širdies raumens, plaučių ar smegenų uždegimas. Suvalgius trichinelomis užkrėstos mėsos, maždaug po 5 d. jos pradeda vesti tūkstančius gyvų lervų, kurios migruoja į skersaruožius raumenis, kur vėliau tos lervos inkapsuliuojasi ir kalcifikuojasi.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo trichinelėmis riziką, patariame:

  • Visada ištirti savame ūkyje užaugintų kiaulių ar sumedžiotų šernų mėsą dėl užkrėstumo trichinelėmis.
  • Nevartoti mėsos, kol nėra atsakymo iš laboratorijos.
  • Nepirkti nelegaliai pardavinėjamos mėsos.
  • Naikinti ūkiuose peles, žiurkes, nes jos yra pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje.
  • Nešerti kiaulių sumedžiotų arba kritusių laukinių plėšrūnų, graužikų lavonais, kurie gali būti užkrėsti trichinelėmis.
Daugiau informacijos apie trichineliozę rasite šiose nuorodose:
http://www.ulac.lt/lt/dazniausiai-uzduodami-klausimai-apie-trichinelioze
http://www.ulac.lt/lt/ligos/T/trichinelioze

Kontaktinis asmuo:
Gintarė Bazevičiūtė,
ULAC viešųjų ryšių specialistė
Tel. +370 5 230 0124
Mob.+370 672 94281
gintare@ulac.lt

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close