Menu Close

Ar viską žinome apie druską?

Druska žmonių mityboje naudojama mažiausiai 10 tūkst. metų: nuo tada, kai žmonės pradėjo gardinti valgomą maistą. Žmogaus organizmui druska yra būtina, nes ji padeda smegenims perduoti signalus, palaiko skysčių balansą organizme. Bendras druskos kiekis per parą, įskaitant gaunamą su rūkytais, sūdytais, konservuotais produktais, neturi būti didesnis kaip 5 g arba vienas arbatinis šaukštelis.

2018-2020 metais Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto, Vilniaus medicinos draugijos mokslininkai kartu su Pasaulio sveikatos organizacija vykdė Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo finansuojamą projektą NATRIJOD, kurio metu buvo nustatyti Lietuvos gyventojų suvartojami druskos (natrio), kalio ir jodo kiekiai. Tyrime dalyvavo 1034 asmenys ir jo metu buvo nustatyta, jog suaugę Lietuvos gyventojai vidutiniškai druskos suvartoja 10 g per dieną. Tik 12,5 % populiacijos suvartoja 5 ir mažiau gramų druskos per dieną.

Ar žinote, kad:

  • Įrodyta, jog gausus druskos vartojimas skatina hipertenzijos, širdies ir kraujagyslių, inkstų ligų atsiradimą, didina infarkto, insulto, skrandžio vėžio bei priešlaikinės mirties riziką, todėl druskos kiekį maiste rekomenduojama riboti.
  • Bet kuri druskos rūšis turi 97-99 proc. natrio chlorido, todėl nėra „sveikos druskos“.
  • Vartoti per daug druskos pavojinga net ir vaikams, nes tai ilgainiui lems kraujospūdžio padidėjimą. Sūriai valgantys vaikai dažiau turi anstvorio.
  • Sumažinus druskos suvartojimą bent 3 gramais per dieną, būtų išvengta 12 proc. mirčių nuo insulto ir 9 proc. mirčių nuo širdies ir kraujagyslių ligų!
  • Iki 80 proc. druskos gauname su pramoniniu būdu pagamintais produktais („slaptoji druska“).

Keletas patarimų, kaip sumažinti druskos suvartojimą:

  • Nelaikykite ant stalo druskos indelio.
  • Pirkdami maisto produktus – skaitykite etiketes ir pasirinkite gaminius, turinčius <1,5 g druskos 100 g produkto.
  • Druską patartina vartoti tik joduotą, nes Lietuva yra geografinėje jodo trūkumo zonoje.
  • Vietoje druskos maistą paskaninkite žolelėmis ar kitais nesūdytais prieskoniais.
  • Sūrumo pojūtis labai greitai keičiasi. Pradėjus vartoti mažiau sūdyto maisto, greitai priprantama ir nebeatrodo, jog druskos yra per mažai. Sūrus maistas tampa nebeskanus.
  • Rinkitės palankius sveikatai „Rakto skylutės“ simboliu pažymėtus maisto produktus. Tai įprasti produktai, tačiau juose mažiau įdėta cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose išsaugota daugiau maistinių skaidulų.
  • Pirkite tik joduotą druską.
  • Berkite druskos ant pagaminto maisto prieš pat valgydami – suvartosite mažiau druskos ir išsaugosite jodą druskoje, nes jodo junginiai karštyje suskyla.
  • Joduotą druską laikykite sandariuose, neperšviečiamuose induose ir atidarykite indą tik imant mažą žiupsnelį druskos, nes jodas yra lakus ir garuoja. Pasižymėkite datą, kada atidarėte druskos pakuotę, nes per 3-6 mėn. nuo pakuotės atidarymo jodo druskoje beveik nelieka.
  • Valgykite daugiau kalio turinčių maisto produktų: džiovintų vaisių, riešutų, ankštinių, moliūgų, cukinijų, bananų, jūros kopūstų, nes kalis mažina neigiamą druskos poveikį

Mažinkime druskos vartojimą, saugokime savo sveikatą!

Skip to content